Zielony jęczmień zyskuje coraz większą popularność wśród produktów z kategorii superfoods. Nie wszyscy jednak wiedza, że prozdrowotne właściwości trawy jęczmiennej znane są już od lat 60-tych XX wieku, kiedy to japoński naukowiec Yoshihide Hagiwara opublikował pierwsze,  niezwykle obiecujące wyniki badań. Dr Hagiwara odkrył, że sok z młodego jęczmienia jest jednym z najbogatszych źródeł całego spektrum składników odżywczych, potrzebnych organizmowi ludzkiemu do prawidłowego funkcjonowania.

Skąd wziął się jęczmień?

Jęczmień znany jest od tysięcy lat, jest jedną z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Wiadomo, że jęczmień znany był w Starożytnym Egipcie. Z kolei Grecy i Rzymianie wypiekali z niego chleb, który cieszył się sporą popularnością wśród atletów. Przypisywano mu zdolność do zwiększania siły i energii, tak potrzebnych w zmaganiach olimpijskich.

Wartość odżywcza

Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin z grup A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K. Zawiera również beta karoten, kwas pantotenowy i kwas foliowy.
Jest także naturalnym źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez, sód i fosfor.  W jęczmieniu znajdziemy także  aminokwasy , chlorofil, błonnik i enzymy.

Silny przeciwutleniacz

Trawa jęczmienna skutecznie rozprawi się z szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Właściwość tę zawdzięcza obecności dysmutazay ponadtlenkowej (SOD),  enzymu występującego naturalnie w komórkach naszego ciała. SOD jest jednocześnie silnym antyutleniaczem.
W jednym z  badań, trwającym 4 tygodnie, grupie osób z cukrzycą typu 2 regularnie przyjmowała sok jęczmienny, dodatkowo wzbogacony witaminami C oraz E. Wykazano, że regularne spożywanie młodego jęczmienia wspomaga zwalczanie wolnych rodników, co zmniejszało ryzyko  wystąpienia chorób  naczyniowych u badanych diabetyków. Warto przypomnieć, że  wolne rodniki odpowiedzialne są także za rozwój wielu innych schorzeń, wywołanych tzw. stresem oksydacyjnym.

System odpornościowy

Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym także witaminy C. Jak wiadomo, jej rola w naszym organizmie jest niezwykle istotna. Kwas askorbinowy zwiększa ogólną odporność organizmu, reguluje poziom kortyzolu, zwanego także hormonem stresu. Witamina C poprawia także wchłanianie witamin z grupy B, również bogato występujących w młodym jęczmieniu.

Naturalny detoks

Sok z trawy jęczmiennej zawiera 66 razy więcej chlorofilu niż szpinak. Ze względu na tak wysokie stężenie tej cennej substancji, zielony jęczmień wspomaga naturalny proces oczyszczania organizmu z toksyn, przyspiesza metabolizm i oczyszcza jelita.

Naturalny prebiotyk

Trawa jęczmienna to naturalny prebiotyk, czyli pożywka dla dobroczynnych bakterii. Z tego względu wykazano, że regularne przyjmowanie młodego jęczmienia łagodzi objawy związane ze stanem zapalnym jelita grubego.

Regulacja wagi ciała

Zielony jęczmień zawiera błonnik, zwiększający uczucie sytości, regulujący poziom glukozy we krwi i wspomagający perystaltykę jelit. Z kolei kwas glutaminowy ogranicza uczucie głodu i chęć sięgnięcia po słodycze.

Zdrowe, silne kości

Trawa jęczmienna zawiera 11 razy więcej wapnia niż mleko a także szerokie spektrum witamin i minerałów, biorących udział w procesach re-mineralizacji tkanki kostnej.

Obniża poziom cholesterolu

W jednym z badań wykazano, że ekstrakt z liści młodego jęczmienia hamował wzrost stężenia trójglicerydów i cholesterolu u szczurów z miażdżycą, wywołaną dietą wysoko tłuszczową.

Z kolei naukowcy z China Medical University przeprowadzili eksperyment polegający na przyjmowaniu ekstraktu z liści młodego jęczmienia (15 gramów dziennie) przez cztery tygodnie. Skutkiem było obniżenie stężenia cholesterolu LDL. Autorzy badania są zdania, że za to działanie odpowiada β-sitosterol zawarty w młodym jęczmieniu. To związek należący do grupy fitosteroli, hamujących wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.

Poprawia zdrowie skóry

Zielony jęczmień zawiera kwercetynę , wywierającą duży wpływ na zdrowie i wygląd naszej skóry. Badania wykazały, że kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a przy tym zapobiega chorobom układu krwionośnego – uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność.

Spowolnienie starzenia i naprawa DNA

Przewlekły stres, kiepska dieta czy zanieczyszczanie środowiska przyczyniają się do powstawania niekorzystnych zmian w strukturze naszego DNA.
Yoshihide Hagiwara, japoński lekarz i farmaceuta z zacięciem wynalazcy, badał właściwości trawy jęczmiennej przez ponad 10 lat. Dr Hagiwara odkrył, że sok z młodego jęczmienia jest jednym z najbogatszych źródeł całego spektrum składników odżywczych, tak potrzebnych naszemu organizmowi do uruchomiania naturalnych procesów naprawy komórkowej.

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250035/