Tauryna to aminokwas – podstawowy element budulcowy tkanek ludzkiego ciała. Jeśli chodzi o dietę, głównym źródłem tauryny są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim mięso, nabiał, owoce morza i ryby. Ilość przyjmowanego tą drogą cennego aminokwasu mieści się w przedziale od 40 do 400 mg dziennie.
Tauryna jest także popularnym składnikiem suplementów diety, odżywek dla sportowców i niemowląt a także napojów energetycznych. Producenci tych ostatnich zauważyli, że związek pozytywnie wpływa na samopoczucie a także łagodzi negatywne skutki przyjmowania dużych dawek kofeiny.
Rola tauryny w organizmie człowieka
Naukowcy odkryli taurynę w mózgu, rdzeniu kręgowym, komórkach serca, tkankach mięśni szkieletowych a nawet w siatkówce oka. Aminokwas występuje również w leukocytach – komórkach naszego układu odpornościowego.
Tauryna bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:
- utrzymuje prawidłową równowagę elektrolitowa w komórkach i reguluje ich nawodnienie
- bierze udział w procesie tworzenia się żółci
- wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa na pracę układu odpornościowego
- wpływa na działanie układu nerwowego, mózgu i narządu wzroku
Nasz organizm posiada zdolność syntetyzowania tauryny w niewielkich ilościach, niezbędnych do podtrzymywania podstawowych funkcji.
Jednak w niektórych przypadkach takich jak stany niewydolności serca czy nerek potrzebujemy większych ilości tego aminokwasu. Także wcześniaki wykazują zwiększone zapotrzebowanie na taurynę. Jej niedobór w okresie rozwoju płodowego powoduje upośledzenie funkcji mózgu a także wahania poziomu glukozy we krwi.
Niektóre badania sugerują, że tauryna może działać jak neuroprzekaźnik.
Potencjalne korzyści zdrowotne
Cukrzyca
Tauryna może wspomagać leczenie cukrzycy typu 1 i 2 poprzez zwiększanie poziomu ogólnej wrażliwości insulinowej.
Ma to znaczenie również w kontekście profilaktyki przeciwcukrzycowej.
Tauryna może również przynosić korzyści w przypadku nefropatii cukrzycowej, choroby nerek związanej z cukrzycą.
Padaczka
Naukowcy przeprowadzili badania mające na celu zmierzenie wpływu tauryny na pracę mózgu nastolatków.
Aminokwas występuje głównie w trzech obszarach mózgu:
- hipokampie
- móżdżku
- podwzgórzu
Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że tauryna wykazuje działanie przeciwpadaczkowe.
Związek może wywierać także działanie ochronne na mózg w przypadku wystawienia organizmu na działanie toksyn.
Być może dlatego tauryna tak chętnie dodawana jest do składów napojów energetycznych.
Choroba sercowo-naczyniowa
Japońscy lekarze stosują taurynę przy leczeniu zastoinowej niewydolności serca .
Związek wykazuje także działanie przeciw utleniające i przeciwzapalne, co może mieć pozytywny wpływ na profilaktykę choroby wieńcowej serca.
Tauryna może również wpływać na regulację ciśnienia krwi. Niektórzy badacze sugerują, że tauryna może blokować działanie sygnalizacji angiotensyny II w nerkach, wywołującej wzrost ciśnienia krwi.
Cholesterol
Jedną z podstawowych funkcji tauryny jest łączenie cholesterolu z kwasami żółciowymi i usuwanie jego nadmiaru z organizmu. Kiedy naukowcy podawali suplement tauryny szczurom na diecie wysokocholesterolowej, zauważyli znaczny, zależny od dawki spadek poziomu cholesterolu .
Badacze odkryli również, że wśród osób stosujących dietę bogatą w cholesterol ci, którzy przyjmowali taurynę przez 3 tygodnie, mieli znacznie niższy wzrost poziomu cholesterolu niż osoby, które nie przyjmowały tauryny.
Ewentualne skutki uboczne
Tauryna jest stosunkowo dobrze przebadanym i bezpiecznym suplementem diety. Dawki w zakresie od 1000 do 3000 mg są dobrze tolerowane przez organizm. Osoby cierpiące na schorzenia, takie jak niewydolność kory nadnerczy lub padaczka, powinny skonsultować decyzję o przyjmowaniu suplementu z lekarzem.
Jako że głównym źródłem tauryny są produkty pochodzenia zwierzęcego, na niedobór aminokwasu szczególnie narażone są osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską.
Poniższa tabela przedstawia listę kilku wybranych pokarmów i ilość zawartej w nich tauryny.
Pokarm | Zawartość tauryny w miligramach na 100 g |
Wołowina |
38.4 |
Udko kurczaka |
199.1 |
Indyk |
320 |
Wieprzowina |
60 |
Tuńczyk konserwowy |
41.5 |
Mleko krowie, 2% tłuszczu |
2.3 |
Bibliografia:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1024/taurine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933890/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501277/