Spożycie kawy i innych napojów zawierających w składzie kofeinę bije obecnie wszelkie rekordy.
Statystyki pokazują, że każdego dnia wypijamy aż 2 miliardy filiżanek kawy . Co ciekawie, największymi konsumentami czarnego napoju są Finowie oraz inne nacje skandynawskie.
Zawarta w kawie kofeina nie tylko stymuluje mózg lecz potrafi również poprawiać samopoczucie. Mała czarna z rana to rytuał, bez którego wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie początku dnia. Badania naukowe wykazały, że picie kawy wywiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia efektów: od przyśpieszenia tempa metabolizmu i redukcji tkanki tłuszczowej do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy czy choroby Alzcheimera.

Spróbujmy jednak wyobrazić sobie, co by się stało, gdybyśmy całkowicie zrezygnowali z kofeiny.
Jaki skutek wywarłoby to na nasze zdrowie i samopoczucie?
Oto lista 10 udowodnionych naukowo korzyści, jakie niesie za sobą odstawienie kawy:

1. Mniej niepokoju

Jeśli czujemy się stale poddenerwowani lecz nie potrafimy określić konkretnej przyczyny tego stanu, winnym może być nadmiar kofeiny. Badania wykazały, że przedawkowanie tego stymulantu nasila stany lękowe i objawy depresji. Kofeina podnosi poziom kortyzolu, zwanego także hormonem stresu. Dodatkowo substancja ta wywołuje silną reakcję układu nerwowego typu „walcz lub uciekaj” (fight or flight response).
W konsekwencji przebywamy w stanie ciągłej mobilizacji i ciężko nam się zrelaksować.

2. Lepszy sen

Przyjmowanie kofeiny wpływa na sen. Liczne badania wykazały, że regularne spożycie kawy modyfikuje cykl snu i spłyca jego głęboką fazę.
Związane jest to z faktem, iż po 12 godzinach od wypicia napoju zawierającego kofeinę we krwi wciąż utrzymuje się 25 % jej pierwotnego stężenia. Jak przekonuje Matthew Walker – profesor neuronauki i psychologii na Uniwersytecie Kalifornijskim i specjalista w zakresie badań snu, powstrzymanie się od przyjmowania kofeiny na 12-14 godzin przed udaniem się na nocny spoczynek może znacząco poprawić jakość snu.

3. Lepsze wchłanianie składników odżywczych

Badania wykazały, że zawarte w kawie i herbacie taniny zakłócają przyswajanie niektórych składników odżywczych. Należą do nich głównie wapń, żelazo a także rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Niedobór żelaza może skutkować ogólnym osłabieniem a w dłuższej perspektywie rozwojem niedokrwistości (anemii). Wapń pełni kluczowa rolę budulca naszych kości i zębów. Witaminy z grupy B odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Mają także wpływ na zdrowie skóry, włosów i paznokci.

4. Zdrowsze i bielsze zęby

Nie ma nic odkrywczego w stwierdzeniu, że kawa i herbata wywołuje przebarwienia szkliwa i gromadzenie się płytki nazębnej.
Jednak wyjątkowo niekorzystny wpływ na zęby wywierają bogate w kofeinę napoje energetyczne.
Substancje w nich zawarte obniżają pH jamy ustnej i powodują erozję szkliwa. Z czasem staje się ono coraz bardziej osłabione, przez co bakterie, bez przeszkód mogą wnikać w głąb miazgi zębowej, doprowadzając do powstania próchnicy

5. Stabilny poziom estrogenu

Napoje zawierające w swoim składzie kofeinę mogą wpływać na poziom estrogenu.
Badania wykazały, że przyjmowanie 200 miligramów (około 2 filiżanek kawy) lub więcej kofeiny dziennie podniosło poziom tego hormonu. Ma to wielkie znaczenie szczególnie w kontekście profilaktyki nowotworów piersi, jajników a także endometriozy.

Kofeina może również nasilać niektóre objawy menopauzy.

6. Niższe ciśnienie krwi

Rezygnacja ze spożywania kofeiny może wywrzeć zbawienny wpływ na ciśnienie krwi. Wykazano, że kofeina podnosi  ciśnienie ze względu na stymulujący efekt wywierany na układ nerwowy.

Wysokie spożycie kofeiny – od 3 do 5 filiżanek dziennie – jest również związane ze zwiększeniem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

7. Biochemia mózgu

Filiżanka aromatycznej kawy potrafi wywrzeć spory wpływ na nasz nastrój.
Jednak zawarta w niej kofeina może modyfikować biochemię mózgu w podobny sposób jak robią to narkotyki. Dość powiedzieć, że rezygnacja z kawy wywołuje często silne objawy odstawienia, takie jak apatia, nawracające bóle głowy czy wahania nastroju.

8. Mniej migren i lepsza koncentracja

Jednym z najczęstszych skutków ubocznych odstawienia kofeiny są bóle głowy.
Badanie z 2004 r. wykazało, że spożycie kofeiny jest poważnym czynnikiem ryzyka rozwoju przewlekłych migren.

9. Prawidłowe trawienie

Spożycie kofeiny może skutkować nasileniem problemów trawiennych. Jak wiadomo, kawa może wywoływać efekt przeczyszczający a w nadmiernych ilościach biegunkę.

10. Starzenie się organizmu

Badania wykazały, że kofeina zaburza i spowalnia syntezę kolagenu. Białko to jest podstawowym budulcem struktur tkanki skórnej, decyduje o jej sprężystości i zapewnia odpowiednie napięcie.
Kolagen znajdziemy nie tylko w skórze, ale także w kościach, tkance łącznej czy rogówce oka. Proteina ta jest najpowszechniej  występującym białkiem w ludzkim organizmie.

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206198/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444538178000062
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6292246/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4826990/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26899133/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628280/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21880846/