Przychodnia Drozdowski

8 pokarmów podnoszących odporność organizmu

Choć kalendarz wskazuje środek zimy, to za oknem  na dobre rozgościła pochmurna i deszczowa aura. Stosunkowo ciepła i wilgotna zima sprzyja infekcjom. Szczególną pracę do wykonania ma więc nasz układ odpornościowy. Jego główną funkcją jest zwalczanie rozmaitych patogenów, do których zaliczamy nie tylko wirusy czy bakterie lecz również inne czynniki chorobotwórcze, jak pierwotniaki, archeony i grzyby mikroskopijne.

Gdy układ odpornościowy wykryje obecność intruza, wyzwala tzw. odpowiedź immunologiczną. Do krwi uwalniane są przeciwciała zwalczające chorobotwórcze mikroby. Choć sprawność naszego układu immunologicznego zależy od wielu czynników, takich jak ogólny san zdrowia, wiek czy aktywność fizyczna, to z całą pewnością możemy wzmocnić odporność organizmu za pomocą odpowiedniej diety.

Oto lista pokarmów o udowodnionym naukowo wpływie na pracę układu odpornościowego:

1. Jagody

Jeszcze w czasach PRL w aptekach sprzedawano suszone jagody,  których nasze mamy i babcie używały do sporządzenia wywaru pomocnego w leczeniu przeziębienia i grypy. Badania wykazały, że jagody mają silne właściwości przeciwutleniające, co zawdzięczają obecności flawonoidu zwanego antocyjanem. Badanie z roku 2016 wykazało, że flawonoidy roślinne odgrywają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu immunologicznego. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające pokarmy bogate w flawonoidy wykazują większą odporność na choroby górnych dróg oddechowych.

2. Ciemna czekolada i kakao

Jak wykazały badania, kakao wywiera niezwykle szeroki dobroczynny wpływ na nasz organizm. Gorzka czekolada zawiera teobrominę – silny przeciwutleniacz, który nie tylko chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami lecz także wzmacnia układ odpornościowy.
Najnowsze raporty naukowe wskazały także, że teobromina  może skutecznie zmniejszyć uporczywe objawy kaszlu.

3. Kurkuma

Kurkuma również należy do pokarmów wykazujących szerokie spektrum działania. Popularna szczególnie w azjatyckiej kuchni przyprawa zawiera w swoim składzie kurkuminę, posiadającą udowodnione badaniami silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

4. Imbir

Kolejna popularna azjatycka przyprawa, która już na stałe zagościła w naszej kuchni.
Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a w niektórych przypadkach także antywirusowe. Wiele zależy jednak od tego czy użyjemy imbiru świeżego czy suszonego. Gingerole, substancje aktywne imbiru w odpowiednich ilościach występują tylko w świeżym kłączu lub wyciśniętym z niego soku.

5. Czosnek

Czosnek od dawna stosowany był jako tradycyjne lekarstwo w leczeniu przeziębienia. Substancją aktywną w czosnku jest allicyna, obecna w wielu popularnych suplementach diety. W przeprowadzonym badaniu uczestników podzielono na dwie grupy. Jedna z nich przyjmowała placebo, inna zaś suplementy których skład oparty był na czosnku. Okazało się, że badani z grupy placebo zapadali na przeziębienie ponad dwukrotnie częściej w porównaniu z grupą spożywającą czosnek.

6. Kefir

Często podkreśla się dobroczynny wpływ kefiru na florę bakteryjną jelit. Jednak istnieją także badania wykazujące, że regularne spożywanie kefiru może również wzmocnić układ odpornościowy. Kefir wspomaga organizm w zwalczaniu bakterii a także zmniejsza nasilenie stanów zapalnych.

7. Tłuste ryby

Makrele, sardynki i inne tłuste ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 .
Kwasy omega-3 są ważnym budulcem praktycznie wszystkich komórek organizmu. Jedne organy potrzebują ich do swojego funkcjonowania więcej ( komórki nerwowe) a inne mniej. Eikozanoidy syntetyzowane przez organizm z kwasów omega-3 rozszerzają naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, poprawiają zaopatrzenie tkanek w w tlen i zwiększają ogólną wytrzymałość organizmu.

Według raportu z 2014 r. regularne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RA), przewlekłej choroby autoimmunologicznej.

8. Pomarańcze, brokuły i czerwona papryka

Są doskonałym źródłem witaminy C, po która wielu z nas niemal instynktownie sięga przy przeziębieniu. Podczas gdy naukowcy wciąż nie są pewni, w jaki sposób witamina C wspomaga leczenie, to jak wykazały badania może ona zredukować dokuczliwe objawy przeziębienia oraz skrócić czas jego trwania.

Dla osób próbujących unikać cukru zawartego w ​​owocach czerwona papryka czy brokuły są doskonałymi alternatywnymi źródłami witaminy C.

Referencje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22111516

 

Exit mobile version