Przychodnia Drozdowski

Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz rośliny strączkowe!

Truizmem jest stwierdzenie, że dieta wywiera duży wpływ na nasze zdrowie. Dziesiątki badań na przestrzeni lat dowodzą, że określone rodzaje pokarmów posiadają silne właściwości, mogące wspierać lub też obciążać nasz organizm.

Najnowszy przegląd badań skoncentrował się na wpływie roślin strączkowych na zdrowie serca. Czy pokarmy takie jak groch, fasola czy soczewica mogą odgrywać istotną rolę w profilaktyce? Nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ badanie wpływu poszczególnych produktów spożywczych na nasze zdrowie nie należy do łatwych.

Autorzy przeglądu badań opublikowanego w Advances In Nutrition podjęli tę próbę. Chcieli zrozumieć, w jaki sposób rośliny strączkowe, w tym fasola, groch i soczewica, wpływają na zdrowie serca.
Skupiono się na wpływie spożycia roślin strączkowych na schorzenia takie jak choroba wieńcowa, a także zawał i udar mięśnia sercowego.
Choroba wieńcowa serca wiedzie prym w przykrej statystyce głównej przyczyny zgonów na świecie.

Skład i właściwości roślin strączkowych

Rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka. Ze względu na ten fakt cenione są przez osoby preferujące diety wegańskie i wegetariańskie. Zawartość białka w nasionach roślin strączkowych zazwyczaj waha się od około 15% w przypadku niektórych gatunków fasoli do ponad 50% w soi, lecz najczęściej mieści się w zakresie 20-30%. Oznacza to, że jest co najmniej dwukrotnie większa od wartości dla ziarna zbóż i wielokrotnie w porównaniu z korzeniami czy też bulwami roślin okopowych.
Obok przyzwoitej zawartości białka znajdziemy w strączkach także spore ilości cennego błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych witamin i mikroelementów.
Szczególnie bogatym źródłem witamin są kiełki roślin strączkowych – zawierają między innymi witamy C, PP, K, E oraz D. Dostarczają też wielu enzymów uczestniczących w trawieniu.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne wraz ze swoimi północnoamerykańskimi odpowiednikami zaleca spożycie roślin strączkowych w celu obniżenia tzw. złego cholesterolu LDL a także obniżenia ciśnienia krwi.

Bieżący przegląd badań skupił się na porównaniu stanu zdrowia osób o najwyższym i najniższym poziomie spożycia roślin strączkowych. Okazało się że mogą one obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, nadciśnienia i otyłości. Co ciekawe, nie wykazano związku pomiędzy wysokim spożyciem roślin strączkowych z zawałami mięśnia sercowego, cukrzyca czy udarem mózgu.

Liczy się zdrowy tryb życia

Główny problem jaki pojawia się w przypadku tego typu badań jest związany z faktem, iż osoby deklarujące większe spożycie roślin strączkowych mogą także  preferować dietę oparta na warzywach. Działa to oczywiście w obie strony – ktoś unikający grochu czy fasoli może również nie jadać warzyw i owoców w dużych ilościach. W takich przypadkach ciężko jest identyfikować korzyści zdrowotne tylko i wyłącznie ze spożyciem roślin strączkowych.
Na tej samej zasadzie osoby dbające o dietę mogą również częściej ćwiczyć lub spędzać więcej czasu na łonie natury.

Dlatego właśnie trudne jest określenie, czy to konkretnie rośliny strączkowe czy ogólnie dobra dieta lub aktywność fizyczna wpływają na nasze zdrowie. Nie ma natomiast wątpliwości, że zdrowy styl życia ma wielki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i zapobieganie rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym także schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5688364/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29352655 

Exit mobile version