Przychodnia Drozdowski

Jak zatrzymać próchnicę zębów, część II

W pierwszej części tekstu przedstawiliśmy wyniki badań dowodzące, że podstawową przyczyną powstawania próchnicy jest nierównowaga pomiędzy poziomem wapnia, fosforu i cukru we krwi, a także niedobór rozpuszczalnych w tłuszczach witamin z grup A,D, E i K.

Podstawową przyczyną powstawania owych niedoborów jest uboga, pozbawiona kluczowych  składników odżywczych  dieta. Jemy mało warzyw i owoców, za to dużo rafinowanego cukru,  pieczywa wypiekanego na białej mące oraz  produktów zawierających w składzie całą gamę konserwantów i  chemicznych ulepszaczy. To wszystko czynniki  skutkujące powstawaniem niedoborów substancji odżywczych a także gwałtownymi wahaniami poziomu cukru we krwi.   Wysoko przetworzona żywność o niskiej wartości odżywczej prowadzi do powstawania zaburzeń równowagi biochemicznej,  co jak wiadomo powoduje  powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych, chorób przewlekłych, w tym także próchnicy zębów i chorób dziąseł.

Badania dr  Westona A. Price

Dr Weston A. Price  przeprowadził  na całym świecie serię badań –  analiz na zawartość w diecie kluczowych dla zapobiegania próchnicy składników odżywczych.  Okazało się, że tradycyjna dieta szwajcarska zawiera  aż 10 razy więcej rozpuszczalnych w tłuszczach witamin  A, D, E i K, do tego 4 razy więcej wapnia i fosforu, niż  dieta współczesnego  Szwajcara.

Z kolei dieta australijskich Aborygenów zawiera aż 5 razy więcej wapnia, 6 razy więcej fosforu i 10 razy więcej rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, w porównaniu z nowoczesną dietą australijską.
Okazuje się, że wśród Aborygenów wiernych tradycyjnej diecie,  prawie nie spotyka się przypadków próchnicy. Jednak ci  natywni mieszkańcy Australii, którzy  stosują dietę zachodnią,  ulegają próchnicy i chorobom dziąseł równie szybko, jak  ludność pochodzenia europejskiego.

Czy próchnicę zębów można odwrócić?

Istnieje rozpowszechniony pogląd głoszący,  że procesu powstawania ubytków nie można odwrócić.  Jednak czegoś zgoła przeciwnego dowodzą badania opublikowane w British Medical Journal .

Sześćdziesięcioro dwoje dzieci z ubytkami zębów podzielono na trzy grupy:
Grupa nr 1 otrzymywała dietę opartą o płatki owsiane, bogate w kwas fitynowy. Grupa nr 2  miała podobną dietę, jednak uzupełnioną suplementacją witaminy D.  Z kolei grupa nr 3 również przyjmowała witaminę D, a do tego z jej diety wyeliminowane zostały produkty  zbożowe.

Wyniki eksperymentu były dość  zaskakujące. Grupa nr 1, której dieta oparta była na płatkach owsianych,  zanotowała wzrost liczby ubytków. Prawdopodobnie stało się tak ze względu na obecność w płatkach owsianych kwasu fitynowego, który potrafi ograniczyć przyswajalność witamin i minerałów nawet o 50 %.  Z kolej  dodanie do diety witaminy D w grupie nr 2 spowodowało zmniejszenie się lub też całkowite wyleczenie ubytków  u wielu dzieci.
Najlepsze  efekty uzyskały dzieci z grupy nr 3, gdzie regeneracji uległy prawie wszystkie ubytki i nie pojawiły się żadne nowe.

Exit mobile version