Ciepłe i deszczowe lato dla wielu z nas oznacza rozpoczęcie sezonu grzybobrań.
Tradycja ta kultywowana jest w Polsce od pokoleń i ma rzesze wiernych zwolenników.
Nic w tym dziwnego – grzyby obok powszechnie znanych walorów smakowych posiadają także szereg właściwości leczniczych, wykorzystywanych od tysiącleci min. w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. W tym artykule przyjrzymy się także wartościom odżywczym grzybów i możliwym korzyściom zdrowotnym wynikającym z ich spożywania.
Nowotwory
Grzyby są bogatym źródłem przeciwutleniaczy a ich funkcja w naszym organizmie polega na eliminacji wolnych rodników tlenowych, uszkadzających komórki organizmu. Wywołuje to przewlekły stan zapalny który w świetle aktualnych badań stanowi podłoże wielu chorób przewlekłych.
Według amerykańskiego National Cancer Institute zawarte w grzybach antyoksydanty mogą pomóc w zapobieganiu powstawania nowotworów takich jak np. rak płuc, prostaty czy piersi.
Chodzi tu głównie o naturalnie występujące w grzybach selen, witaminę D i cholinę. Jeśli chodzi o tę ostatnią substancję, to badania wykazały że jej regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych typów raka
Grzyby reishi ( ganoderma lucidum ) znane są w Azji od ponad 2 tysięcy lat. W medycynie Dalekiego Wschodu gatunek ten uważany jest niemal za panaceum. Badania naukowe potwierdziły pozytywne właściwości grzybów reishi, polegające min. na stymulowaniu układu odpornościowego. Badacze z Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute wykazali, że zawarte w nich polisacharydy i saponiny hamują namnażanie (proliferację ) komórek nowotworowych raka płuc a także wywołują proces obumierania (apoptozę) komórek raka prostaty PC-3.
Cukrzyca
Błonnik pokarmowy pomaga w leczeniu wielu schorzeń, w tym także cukrzycy typu 2.
Porcja 100g grzybów zawiera około. 1, 5 grama tej cennej dla naszego zdrowia substancji.
Warto wspomnieć także, że grzyby są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym (IG) a zawarty w nich błonnik wywołuje uczucie sytości.
Według badań opublikowanych w Journal of Functional Foods regularnie spożywane pieczarki wykazują działanie prebiotyczne co w konsekwencji prowadzi do rozwoju korzystnej mikrobioty jelitowej. „Dobre” bakterie wspierają produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych ( propionian i bursztynian), a to z kolei wpływa na ekspresję genów zarządzających produkcją glukozy.
Pamięć i mózg
Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Penn State doszli do wniosku, że występujące min. w pieczarkach przeciwutleniacze ergotioneina i glutation mogą pomóc w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym mózgu, takim jak Parkinson i Alzheimer. Zalecają oni spożywanie porcji przynajmniej 5 pieczarek dziennie.
Z kolei badacze z National University of Singapore twierdzą, że regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko wywołanego wiekiem spadku funkcji poznawczych. Analiza wykazała, że spożywanie dwóch ok 150 gramowych porcji gotowanych grzybów tygodniowo może prowadzić do zmniejszenia zagrożenia demencją o 50 %.
Serce i układ krążenia
Zawarty w grzybach potas i witamina C zmniejszają ryzyko powstawania nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Potas pełni ważną funkcję w regulacji ciśnienia krwi a dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest wysokie i wynosi około 4700 mg.
Istnieją także dowody na to, że spożywanie beta-glukanów zawartych w błonniku może obniżać poziom cholesterolu we krwi . Beta-glukany występują powszechnie w ścianach komórkowych wielu gatunków powszechnie dostępnych grzybów.
Podsumowanie
Grzyby wykazują szereg niezwykle interesujących właściwości prozdrowotnych, z których znacząca cześć potwierdzana jest przez współcześnie prowadzone badania naukowe. Po raz kolejny okazało się, że w kultywowanych przez przodków tradycjach zawartych jest wiele ważnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia informacji. Co wspierało ludzi od pokoleń może również wesprzeć nas, żyjących w niespokojnych, bardzo zmiennych ale i ciekawych czasach.
Źródła:
https://exp-oncology.com.ua/article/6746/anticancer-substances-of-mushroom-origin
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X10001358
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320875/