Tauryna to aminokwas – podstawowy element budulcowy tkanek ludzkiego ciała. Jeśli chodzi o dietę, głównym źródłem tauryny są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim mięso, nabiał, owoce morza i ryby. Ilość przyjmowanego tą drogą cennego aminokwasu mieści się w przedziale od 40 do 400 mg dziennie.

Tauryna jest także popularnym składnikiem suplementów diety, odżywek dla sportowców i niemowląt a także napojów energetycznych. Producenci tych ostatnich zauważyli, że związek pozytywnie wpływa na samopoczucie a także łagodzi negatywne skutki przyjmowania dużych dawek kofeiny.

Rola tauryny w organizmie człowieka

Naukowcy odkryli taurynę w mózgu, rdzeniu kręgowym, komórkach serca, tkankach mięśni szkieletowych a nawet w siatkówce oka. Aminokwas występuje również w leukocytach – komórkach  naszego układu odpornościowego.

Tauryna bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie:

  • utrzymuje prawidłową równowagę elektrolitowa w komórkach i reguluje ich nawodnienie
  • bierze udział w procesie tworzenia się żółci
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa na pracę układu odpornościowego
  • wpływa na działanie układu nerwowego, mózgu i narządu wzroku

Nasz organizm posiada zdolność syntetyzowania tauryny w niewielkich ilościach, niezbędnych do podtrzymywania podstawowych funkcji.
Jednak w niektórych przypadkach takich jak stany niewydolności serca czy nerek potrzebujemy większych ilości tego aminokwasu. Także wcześniaki wykazują zwiększone zapotrzebowanie na taurynę. Jej niedobór w okresie rozwoju płodowego powoduje upośledzenie funkcji mózgu a także wahania poziomu glukozy we krwi.
Niektóre badania sugerują, że tauryna może działać jak neuroprzekaźnik.

Potencjalne korzyści zdrowotne

Cukrzyca

Tauryna może wspomagać leczenie cukrzycy typu 1 i 2 poprzez zwiększanie poziomu ogólnej wrażliwości insulinowej.
Ma to znaczenie również w kontekście profilaktyki przeciwcukrzycowej.
Tauryna może również przynosić korzyści w przypadku nefropatii cukrzycowej, choroby nerek związanej z cukrzycą.

Padaczka

Naukowcy przeprowadzili badania mające na celu zmierzenie wpływu tauryny na pracę mózgu nastolatków.
Aminokwas występuje głównie w trzech obszarach mózgu:

  • hipokampie
  • móżdżku
  • podwzgórzu

Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że tauryna wykazuje działanie przeciwpadaczkowe.

Związek może wywierać także działanie ochronne na mózg w przypadku wystawienia organizmu na działanie toksyn.
Być może dlatego tauryna tak chętnie dodawana jest do składów napojów energetycznych.

Choroba sercowo-naczyniowa

Japońscy lekarze stosują taurynę przy leczeniu zastoinowej niewydolności serca .
Związek wykazuje także działanie przeciw utleniające i przeciwzapalne, co może mieć  pozytywny wpływ na profilaktykę choroby wieńcowej serca.

Tauryna może również wpływać na regulację ciśnienia krwi. Niektórzy badacze sugerują, że tauryna może blokować działanie sygnalizacji angiotensyny II w nerkach, wywołującej wzrost ciśnienia krwi.

Cholesterol

Jedną z podstawowych funkcji tauryny jest łączenie cholesterolu z kwasami żółciowymi i usuwanie jego nadmiaru z organizmu. Kiedy naukowcy podawali suplement tauryny szczurom na diecie wysokocholesterolowej, zauważyli znaczny, zależny od dawki spadek poziomu cholesterolu .

Badacze odkryli również, że wśród osób stosujących dietę bogatą w cholesterol ci, którzy przyjmowali taurynę przez 3 tygodnie, mieli znacznie niższy wzrost poziomu cholesterolu niż osoby, które nie przyjmowały tauryny.

Ewentualne skutki uboczne

Tauryna jest stosunkowo dobrze przebadanym i bezpiecznym suplementem diety. Dawki w zakresie od 1000 do 3000 mg są dobrze tolerowane przez organizm. Osoby cierpiące na schorzenia, takie jak niewydolność kory nadnerczy lub padaczka, powinny skonsultować decyzję o przyjmowaniu suplementu z lekarzem.

Jako że głównym źródłem tauryny są produkty pochodzenia zwierzęcego, na niedobór aminokwasu szczególnie narażone są osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską.

Poniższa tabela przedstawia listę kilku wybranych pokarmów i ilość zawartej w nich tauryny.

Pokarm Zawartość tauryny w miligramach na 100 g

Wołowina

38.4

Udko kurczaka

199.1

Indyk

320

Wieprzowina

60

Tuńczyk konserwowy

41.5

Mleko krowie, 2% tłuszczu

2.3

Bibliografia:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1024/taurine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933890/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501277/