Jama ustna to pierwszy a zarazem niezwykle ważny odcinek przewodu pokarmowego.  Badania dowodzą, że stan uzębienia ma wielki wpływ na stan zdrowia całego organizmu. Spróbujmy bliżej przyjrzeć się czynnikom, mającym bezpośredni wpływ na zdrowie naszych zębów.  Oto lista witamin i minerałów, których  jama ustna najbardziej potrzebuje.


Witamina A

Witamina A  stymuluje produkcję  śliny w jamie ustnej, co ma istotne znaczenie  przy usuwaniu rozdrobnionych cząstek pokarmu a co za tym idzie – bakterii chorobotwórczych.  Retinol ma także znaczący wpływ na  stan  błon śluzowych, pokrywających  dziąsła.  Jak  powszechnie wiadomo, bogatym źródłem witaminy A jest marchew, lecz także inne pomarańczowe warzywa i owoce.  Co ciekawe, również  szpinak,  jarmuż , żółtka jaj i ryby mają w swoim składzie istotne ilości retinolu.

Witaminy z grupy B

Jeśli cierpimy na nawracające stany zapalne dziąseł lub języka, szczególna uwagę powinniśmy zwrócić na witaminy z grupy B. Niacyna i ryboflawina zapobiegają pojawianiu się stanów zapalnych a także owrzodzeń  w obrębie jamy ustnej.
Niacynę i ryboflawinę znajdziemy w czerwonym mięsie, drobiu i rybach. Ich istotnymi źródłami są także rośliny strączkowe, szpinak, migdały i nabiał.

Witamina C

Ta witamina ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu.  Również nasze dziąsła potrzebują witaminy C , o czym przekonali się dawni żeglarze, masowo zapadając na tajemniczą chorobę, znaną jako szkorbut.  Powodował on poluzowanie dziąseł i przedwczesną utratę zębów. Dopiero dodanie do diety cytryn i limonek  przywróciło wilkom morskim  zdrowie i zatrzymało chorobę. Dziś wiadomo, że to niedobory witaminy C powodują powstawanie szkorbutu.
Do pokarmów naturalnie bogatych w witaminę C należą wspomniane wcześniej owoce cytrusowe, lecz także papryka, brokuły, jarmuż i jagody.

Wapń

Wpływ wapnia na zdrowie naszych zębów znany jest od wieków.  Budowa naszych kości, w tym także kości szczęki i zębów w dużej mierze oparta jest na wapniu. Jednak gdy  w naszej diecie występują niedobory tego pierwiastka, organizm zaczyna pobierać  potrzebny mu wapń własnie z  kości i zębów. To z kolei narusza ich strukturę i czyni podatnymi na próchnicę.  Niedoborom wapnia bardzo łatwo jest zapobiec, ponieważ bogate źródła tego pierwiastka są powszechnie dostępne i znane. Należą do nich : nabiał, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe  a także ryby i owoce morza.