Witamina A
Witamina A stymuluje produkcję śliny w jamie ustnej, co ma istotne znaczenie przy usuwaniu rozdrobnionych cząstek pokarmu a co za tym idzie – bakterii chorobotwórczych. Retinol ma także znaczący wpływ na stan błon śluzowych, pokrywających dziąsła. Jak powszechnie wiadomo, bogatym źródłem witaminy A jest marchew, lecz także inne pomarańczowe warzywa i owoce. Co ciekawe, również szpinak, jarmuż , żółtka jaj i ryby mają w swoim składzie istotne ilości retinolu.
Witaminy z grupy B
Jeśli cierpimy na nawracające stany zapalne dziąseł lub języka, szczególna uwagę powinniśmy zwrócić na witaminy z grupy B. Niacyna i ryboflawina zapobiegają pojawianiu się stanów zapalnych a także owrzodzeń w obrębie jamy ustnej.
Niacynę i ryboflawinę znajdziemy w czerwonym mięsie, drobiu i rybach. Ich istotnymi źródłami są także rośliny strączkowe, szpinak, migdały i nabiał.
Witamina C
Do pokarmów naturalnie bogatych w witaminę C należą wspomniane wcześniej owoce cytrusowe, lecz także papryka, brokuły, jarmuż i jagody.
Wapń
Wpływ wapnia na zdrowie naszych zębów znany jest od wieków. Budowa naszych kości, w tym także kości szczęki i zębów w dużej mierze oparta jest na wapniu. Jednak gdy w naszej diecie występują niedobory tego pierwiastka, organizm zaczyna pobierać potrzebny mu wapń własnie z kości i zębów. To z kolei narusza ich strukturę i czyni podatnymi na próchnicę. Niedoborom wapnia bardzo łatwo jest zapobiec, ponieważ bogate źródła tego pierwiastka są powszechnie dostępne i znane. Należą do nich : nabiał, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe a także ryby i owoce morza.