W pierwszej części artykułu wykazaliśmy, jak istotą rolę w utrzymaniu zdrowia naszych zębów pełnią witaminy z grup: A, B, C a także wapń.

Fosfor

By wapń zawarty w pokarmach wchłaniał się do organizmu w pełni, musi być przyjmowany razem z fosforem. Kluczowa dla utrzymania zdrowia zębów jest równowaga pomiędzy poziomem wapnia i fosforu we krwi. Więcej informacji na ten temat TUTAJ.

Znakomitymi źródłami zarówno wapnia jak i fosforu są produkty mleczne, przede wszystkim kefir, jogurt, rośliny strączkowe a także czerwone mięso.

 

Witamina D

Inną witaminą mającą istotny wpływ na wchłanianie wapnia jest witamina D. To ona decyduje, ile tego pierwiastka przyjmowanego wraz z pożywieniem  trafia do naszych kości i zębów. Najprostszym sposobem na podniesienie poziomu cholekalcyferolu  we krwi jest przynajmniej 20 minutowa ekspozycja na słońce, ponieważ nasz organizm pod wpływem naturalnego światła potrafi syntetyzować witaminę D. Niestety, w naszej szerokości geograficznej, w okresie od października do maja światła słonecznego jest za mało, dlatego niezbędna jest stała suplementacja witamina D, w dawkach od 4000 do 10000 jednostek dziennie. Witamina D ma także istotny wpływ na nasz układ odpornościowy i nerwowy, przy czym badania wykazały, że 90-95 % Polaków cierpi na jej niedobory, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Bogatym źródłem pokarmowym witaminy D są jaja, ryby, olej z wątroby dorsza a także tran.

Witamina E

Witamina E to silny przeciwutleniacz, z tego też powodu ma ona wpływ na zapobieganie schorzeniom jamy ustnej, dziąseł i błony śluzowej. Pokarmy szczególnie bogate w witaminę E to przede wszystkim różnego rodzaju orzechy, nasiona i ich kiełki, zielone warzywa liściaste, ryby morskie oraz awokado.

Żelazo

Bez odpowiedniej ilości żelaza we krwi nasz organizm może mieć utrudnione zadanie w walce z chorobami dziąseł czy innymi infekcjami w obrębie jamy ustnej. Żelazo pełni istotną rolę przy utrzymaniu czerwonych krwinek w odpowiedniej kondycji i liczbie, co ma kluczowe znaczenie dla pracy całego układu immunologicznego. Pokarmy bogate w żelazo to zielone warzywa liściaste, owoce morza, jaja i czerwone mięso.

Witamina K

Witamina D3 i K2 wykazują działanie synergiczne, co oznacza, że ich wpływ na nasz zdrowie jest większy, gdy przyjmowane są jednocześnie. Obie substancje odpowiadają za prawidłową dystrybucję wapnia w organizmie – rzecz w tym, by ów budulcowy pierwiastek trafiał do naszych kości i zębów. Badania  dowiodły, że w przypadku niedoborów witaminy D3 i K2, wapń może odkładać się w tętnicach, aortach i innych tkankach miękkich naszego ciała.

Najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy K2 są różnego rodzaju produkty fermentowane, takie jak kefir, kiszona kapusta czy naturalne sery. Jednak najwięcej menachinonu znajdziemy w japońskim natto – fermentowanych przez bakterie bacillus subtilis ziarnach soi.