W naszej kulturze istnieje długa tradycja wykorzystywania w celach leczniczych ziół i roślin o specjalnych właściwościach. Współcześnie coraz chętniej zwracamy się ku naturze, szukając również organicznych zamienników dla chemicznych leków. Okazuje się, że na całym świecie istnieje kilkanaście gatunków ziół i przypraw, tradycyjnie używanych przy dolegliwościach jamy ustnej, o działaniu potwierdzonym współczesnymi badaniami naukowymi.
Cynamon
Cynamon zwykle kojarzy nam się z domowymi wypiekami lub też rozgrzewającą i aromatyczną herbata, po która tak chętnie sięgamy w chłodne dni.
Jednak ta korzenna przyprawa ma kilka niezwykle ciekawych z punktu widzenia zdrowia naszych zębów właściwości. Przede wszystkim cynamon wykazuje silne działanie antybakteryjne, przy czym jest także łagodnym środkiem przeciwbólowym, którego z powodzeniem możemy użyć do lekkiego, miejscowego znieczulenia bolących zębów czy dziąseł. W Azji cynamon używany jest także w przypadkach bolesnego ząbkowania u dzieci.
Istnieje przynajmniej kilka praktycznych metod zastosowania cynamonu. Jedna z nich to po prostu sporządzenie naparu z tej przyprawy i regularne płukanie nim jamy ustnej. Innym sposobem jest przyrządzenie pasty na bazie sproszkowanego cynamonu oraz miodu i wcieranie jej w bolące dziąsła.
Cynamon jest też niezwykle bogaty w wapń, co obok jego antybakteryjnych właściwości pomaga zapobiegać próchnicy zębów , dolegliwościom dziąseł a także nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
Co ciekawe, cynamon ma także wpływ na zdrowie całego organizmu. Badania wykazały, że kora cynamonowca obniża poziom cholesterolu LDL a także stabilizuje poziom glukozy we krwi, co czyni przyprawę znaczącym sprzymierzeńcem w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 2.
Inne badania wykazały, że cynamon hamuje rozwój bakterii w żywności, co z kolei czyni go potencjalnie znakomitym, naturalnym konserwantem. Jak wykazały badania, substancje aktywne tej przyprawy mają zdolność do zwalczania infekcji wywoływanych przez bakterie E. Coli.
Innym wskazaniem dla cynamonu jest zastosowanie go w przypadkach wzdęć, łagodzenia bolesnych skurczów żołądka i ogólnej poprawy przebiegu procesów trawiennych. W Azji cynamon używany jest także przez kobiety w celu załagodzenia objawów bolesnych miesiączek.
Goździki
Nie ma nic gorszego niż nagły, uderzający niespodziewanie ból zęba. Jeśli nie masz możliwości złożenia natychmiastowej wizyty u stomatologa, z pomocą przyjść może olejek goździkowy.
Goździki bogate są w eugenol – naturalny składnik o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych – posiadający także zdolność tymczasowego blokowania receptorów nerwowych w jamie ustnej.
Co ciekawe, eugenol stosowny jest również przez dentystów, jako środek o działaniu antyseptycznym. Bardzo często z mieszanki eugenolu z tlenkiem cynku stomatolog tworzy tymczasowe wypełnienie, jednocześnie redukujące stan zapalny. Wówczas doświadczyć możemy naturalnego odrętwienia w ustach, spowodowanego miejscowym działaniem znieczulającym.
Olejek goździkowy posiada również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Poza jamą ustną można go stosować w przypadku dolegliwości takich jak kaszel, astma, bole głowy a także problemy z trawieniem. Również na polskim rynku dostępne są naturalne pasty do zębów zawierające w swoim składzie olejek goździkowy.
Jak w praktyce stosować goździki? Tutaj także istnieje kilka sposobów. Jednym z nich jest umieszczenie na bolącym obszarze wacika nasączonego kilkoma kroplami oleju goździkowego. Pamiętajmy jednak, że ma on niezwykle intensywny smak, dlatego w niektórych przypadkach dobrze jest rozpuścić olejek goździkowy w oliwie z oliwek lub innym, łagodnym oleju.
Aby uśmierzyć ból zęba, można również po prostu żuć kilka goździków w ustach a jeszcze lepiej przesunąć jeden owocnik bezpośrednio na bolący ząb. Wówczas po chwili poczujemy charakterystyczne odrętwienie w dotkniętej bólem okolicy. Ropiejący ząb może być bardzo dolegliwy, zaś goździki przyniosą szybką ulgę zanim udamy się do dentysty.
Kolendra
Kolendra jest jedną z bardziej popularnych przypraw kuchennych. Swój intensywny smak i aromat zawdzięcza zawartym w niej substancjom o silnym działaniu antybakteryjnym. Praktyczne zastosowanie kolendry to np. pomoc przy bolesnych owrzodzeniach jamy ustnej. Wystarczy sporządzić napar z jednej łyżeczki nasion kolendry i płukać nim bolące miejsca kilka razy dziennie.
Z kolei świeże liście kolendry bogate są w witaminę C, pomocną przy leczeniu wielu bolesnych dolegliwości w obrębie jamy ustnej. W tym przypadku przy pomocy moździerza zielarskiego należy sporządzić pastę z liści zioła, a następnie po zmieszaniu z odrobiną wody nałożyć na dotknięte stanem zapalnym miejsce.
Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22997520
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22783715
Dziękuję bardzo 🙂
By Przychodnia Drozdowski, thanks a lot for the article post.
Much thanks again. Fantastic custom writing.
By Przychodnia Drozdowski, thank you for your blog post.Really thank you! Awesome.