Yerba mate to tradycyjny napój rodem z Ameryki Południowej , sporządzany z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego ( Ilex paraguariensis) . Mawia się o nim, że posiada moc kawy, prozdrowotne właściwości zielonej herbaty a jego picie daje radość jak kubek gorącej czekolady.

Spróbujmy przyjrzeć się bliżej prozdrowotnym właściwościom Yerba Mate, opierając się na dostępnych badaniach naukowych.

1. Yerba Mate  jest bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze

Yerba mate zawiera długą listę substancji aktywnych oraz składników odżywczych o udowodnionym badaniami działaniu. Do najważniejszych należą:

  • Ksantyny:  . Należą do nich kofeina i teobromina, które występują także w herbacie, kawie i czekoladzie i są znanymi i powszechnie stosowanymi stymulantami
  • Pochodne kawoilu: związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym
  • Saponiny:  mają działanie przeciwzapalne potrafią także obniżać poziom cholesterolu
  • Polifenole: organiczne związki chemiczne z których wiele wykazuje silne
    działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów

Jeśli chodzi o siłę i stężenie antyoksydantów w yerba mate, wydaje się być ono wyższe niż w przypadku zielonej herbaty. Dodatkowo napój z ostrokrzewu zawiera także wiele cennych witamin i minerałów, jak również 9 do 15 aminokwasów egzogennych.

2. Dodaje energii

Yerba Mate może pochwalić się dość dużą zawartością kofeiny.  Średnio jest to koło 360 mg na litr naparu. Pamiętajmy jednak, że nie jest to wartość bezwzględna. Wiele bowiem zależy od ilości i gatunku użytego do sporządzenia napoju suszu a także temperatury wody i czasu zaparzania.
Wiadomo, że kofeina pobudza, redukuje zmęczenie a w pewnych warunkach poprawia także poziom koncentracji. Problemem mogą być jednak pojawiające się skutki uboczne, jak rozdrażnienie czy spadek skupienia. Wielu miłośników Yerba Mate twierdzi, że napój ten  pozbawiony jest niekorzystnych konsekwencji towarzyszących piciu dużych ilości kawy.

3. Zwiększa  wydolność fizyczną

Badania pokazały, że kofeina jako stymulant może zwiększać wynik sportowy o około 5 %.

Jeden z eksperymentów wykazał, że osoby przyjmujące 1-gramową kapsułkę mielonych liści yerba mate tuż przed ćwiczeniami spalały 24% więcej tłuszczu podczas treningu  o umiarkowanej intensywności. Ta zdolność yerba mate do aktywowania zasobów energii zmagazynowanych w postaci tkanki tłuszczowej może mieć znaczenie w sportach o wysokiej intensywnoiści, ponieważ oszczędza zasoby węglowodanów zgromadzone w postaci glikogenu.

4.  Pomaga chronić organizm przed infekcjami

Yerba mate może zapobiegać infekcjom bakterii, pasożytów i grzybów.

W Ameryce Południowej uważa się Yerba Mate za  tradycyjne remedium na występujące w ciepłym klimacie pasożyty jelitowe.

Jedno z badań wykazało, że wysoka dawka yerba mate dezaktywuje  bakterię E. coli , wywołująąa zatrucia pokarmowe i biegunkę.

Związki aktywne zawarte w ostrokrzewie mogą także  zapobiegać rozrostowi  drożdżaków Malassezia furfur , grzyba odpowiedzialnego za łuszczącą się skórę, łupież i niektóre problemy skórne.

5. Zmniejsza apetyt i wspomaga odchudzanie

Badania wykazały, że yerba mate może zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm , dodatkowo
zredukować całkowitą liczbę komórek tłuszczowych i ilość zawartego w nich tłuszczu.

W 12-tygodniowym badaniu osoby z nadwagą, którym podano 3 gramy proszku yerba mate dziennie, straciły średnio 0,7 kg wagi  Zmniejszył się   o 2% stosunek talii do bioder, co jest skutkiem ubytku tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Dla porównania, uczestnicy otrzymujący placebo w tym samym przedziale czasowym 12 tygodni przytyli średnio o 2,8 kg i zwiększyli stosunek talii do bioder o 1%.

6. Stymuluje system odpornościowy

Yerba mate zawiera saponiny, związki o o właściwościach przeciwzapalnych.
Ponadto napój z ostrokrzewu dostarcza umiarkowanych ilości witamin C, E, selenu i cynku, mających wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.

7. Obniża ryzyko chorób serca

Yerba mate zawiera związki silne antyoksydanty , takie jak pochodne kawoilu i polifenole, które mogą chronić przed chorobami serca.
Badania na komórkach i zwierzętach również informują, że ekstrakt z pary może zapewnić pewną ochronę przed chorobami serca ( 28 , 29 ).
Dodatkowo u ludzi yerba mate wydaje się obniżać poziom cholesterolu .
W jednym 40-dniowym badaniu uczestnicy, którzy wypijali 330 ml yerba mate każdego dnia, obniżyli poziom cholesterolu LDL o 8,6–13,1%

Bibliografia:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344557/